„Pan Tadeusz” Adama Mickiewicza [obyczaje szlacheckie]

W „Panu Tadeuszu” czytelnik odnajdzie opisy następujących zwyczajów i obyczajowości szlachty:

  • staropolska gościnność,
  • miejsca przy stole, ustalony porządek zajmowania miejsc,
  • dbałość o gospodarstwo,
  • szacunek dla dam,
  • zabawianie gości rozmową,
  • całowanie starszych w rękę.
  • spotkania towarzyskie w karczmie,
  • czarna polewka,
  • zajazd (zbrojna egzekucja),
  • zażywanie tabaki,
  • noszenie stroju szlacheckiego,
  • wieszanie portretów polskich patriotów,
  • zegary z kurantem „Mazurek Dąbrowskiego”,
  • polowania,
  • grzybobranie,
  • parzenie kawy przez kawiarkę,
  • gotowanie bigosu,
  • staropolska kuchnia,
  • procesowanie sie,
  • pojedynek,
  • szlacheckie posiłki,
  • zastawy stołowe ze zdobieniami „patriotycznymi”,
  • dźwięk dzwonu,
  • zaręczyny, polonez na początek balu.