Dzień Czekolady [12 kwietnia]

Dziś wyjątkowo słodkie święto, bo któż nie lubi czekolady (choć oczywiście od każdej zasady są wyjątki!). Mamy okazję świętować dwa razy w roku – 12 kwietnia i 7 lipca. To niezwykle smaczny smakołyk,  ma też pewne właściwości lecznicze, doskonale bowiem poprawia nastrój,  wspiera mózg i układ odpornościowy, dobrze działa na krążenie, pracę nerek, łagodzi stres, opóźnia starzenie, chroni przed chorobami onkologicznymi. Niestety, nadmierne jej spożywanie sprzyja otyłości i cukrzycy. Średnio zjadamy podobnież ponad 5,5 kg czekolady. Spożywamy różne jej odmiany: gorzką, mleczną, deserową i białą, a te rodzaje wynikają z zawartości procentowej miazgi kakaowej użytej do wyrobu.

 

Warto wiedzieć, że:

  • powstaje z ziaren kakaowca,  uprawianego np. w Afryce Zachodniej, Ameryce Południowej i Środkowej, Azji, ale rosnącego także dziko w lasach równikowych, a każdym owocu znaleźć można od 20 do 40 ziaren kakaowych,
  • ziarna kakaowca pełniły kiedyś rolę waluty (u Azteków), co dowodzi ich znaczącej wartości,
  • do Europy  ziarna kakaowca i  czekolada trafiły  w 1550 roku, 7 lipca z tej okazji  obchodzimy Światowy Dzień Czekolady,
  • zawdzięczamy jej rozpowszechnienie oczywiście Krzysztofowi Kolumbowi,
  • początkowo zachwycano się gorącą czekoladą, najpierw we Francji, następnie w Anglii, tam też otwarto w 1657 roku pierwszy dom z czekoladą,
  • inne wyroby czekoladowe powstawały w wyniku eksperymentów,  starano się, by były tańsze i bardziej dostępne, a ponadto można je było jeść a nie pić (tabliczka czekolady),
  • słynne Muzeum Czekolady znajduje się u naszych czeskich sąsiadów w Pradze, zobaczyć tam można niezwykłe czekoladowe eksponaty oraz spróbować tych słodkości,
  • największa wykonana dotąd  czekolada liczy ponad sto metrów, zużyto na nią blisko 800 kg gorzkiej czekolady,
  • z czekolady wykonana została najdłuższa rzeźba, jest to pociąg  z belgijskiej czekolady, liczy 34 metry długości, waży  ponad 1250 kg i rekonstruuje nowoczesne i stare wagony kolejowe, jest tam również polski WARS,
  • Niemcy w okresie II wojny światowej wykorzystali czekoladę do budowy  specyficznej bomby, która wybuchała w kilka sekund po odłamaniu kawałka tabliczki, planując w taki „słodki” sposób pozbyć się prominentnych światowych polityków,
  • zwierzęta nie trawią nasion kakaowca, więc czekolada im szkodzi!

Skorzystaliśmy z pomocy:

  • https://portal.librus.pl/
  • https://bimkal.pl/kalendarz/swiatowy-dzien-czekolady
  • https://dziendobry.tvn.pl/a/dzien-czekolady–kiedy-przypada-i-jaka-ma-tradycje