Oscypki [łoscypki]

Kto był w górach (choć teraz i w innych regionach  Polski) spotkał się z tego typu serem. Prawdziwy oscypek powstaje na bazie mleka owczego, a wykonuje się go w bacówkach, rozsianych są po całym regionie, od Pienin aż po Żywiecczyznę. Istnieje nawet opisany „szlak oscypkowy”, którego mapę można otrzymać w punktach informacji turystycznej w regionie gór.

Cykl produkcyjny oscypka w skrócie:

  1. Powstaje na hali tuż po wydojeniu owiec.
  2. Mleko przepuszczane jest przez lniane płótno, aby pozbyć się zanieczyszczeń.
  3. Następnie mleko trafia do kadzi, gdzie dodaje się  podpuszczkę (która ścina mleko) i powstaje masa serowa,.
  4. Z masy formuje się sery w dowolny kształt.
  5. Kolejny etap to dobowy pobyt w solance ( o właściwościach bakteriobójczych).
  6. Później następuje wędzenie w dymie świerkowym lub sosnowym.