Kawa [kilka faktów z jej historii]

  • Według legendy odkrywcą kawy był etiopski pasterz, który zaobserwował dziwne zachowanie owiec, ich pobudzenie i aktywność, po zjedzeniu czerwonych owoców z rosnącego tam drzewa.
  • Kawa jest owocem, przypomina duże wiśnie.
  • Upowszechniła się w Europie w XVII wieku.
  • Pierwsza kawiarnia na Starym Kontynencie została otwarta we Włoszech, w Wenecji, w 1645 roku.
  • W Wiedniu w 1683 roku otwarto pierwszy bar z kawą.
  • Lokal ten założył Polak Jerzy Franciszek Kulczycki.
  • Wykorzystał wówczas zapasy kawy  zdobyte po zwycięstwie Polski nad Turkami w 1683 roku.
  • Kawa ma właściwości lecznicze, oczywiście w odpowiednich dawkach (poprawia koncentrację, sprawność myślenia, zmniejsza poczucia zmęczenia, poprawa perystaltyki jelit, zmniejsza ryzyka wystąpienia kamicy żółciowej u mężczyzn oraz zachorowania na chorobę Parkinsona, raka jelita i wątroby, cukrzycę typu I, marskość wątroby).
  • Ziarna kawy zawierają witamin, m. in. B2 i B5, a także niacyny, potasu, magnezu i manganu.