Literacki [niesłodki, ciekawy] kalendarz adwentowy [18 Harmonia bożonarodzeniowych smaków]

Literacki [niesłodki, ciekawy] kalendarz adwentowy [18 Harmonia bożonarodzeniowych smaków]

Dania wigilijne przygotowywane sa zgodnie z tradycją, w zasadzie w każdym domu są jakieś p przepisy. Danie, mimo że postne, są pyszne i sycące. Prawda, że i kalorii mają znacznie, ale w święta  mam sie odpust zupełny, ponadto oprócz kalorii mają wiele witamin i mikroelementów, działających doskonale na nasze organizmy.

Wymienimy niektóre z nich, skupiając sie w tym artykule na ciastach i bakalijkach.

Ciasta świąteczne:

  • Piernik, jego nazwa pochodzi od staropolskiego „piemy”, co znaczy pieprzny, kiedyś przygotowywano je z ciasta miodowego z korzeniami, imbirem, cynamonem i pieprzem., bez pierników nie byłoby świat, wiele osób ozdabia samodzielnie te cudne wypieki, te najsłynniejsze pochodzą z Torunia (tzw. Katarzynki) i Norymbergi, surowe ciasto piernikowe przechowywano kiedyś miesiącami w chłodnym pomieszczeniu.
  • Sernik to bogate źródło wapnia i potasu, poprawia pracę serca, a jego odmian jest obecnie naprawdę wiele.
  • Keks to ciast z ogromną ilością bakalii, po jego zjedzeniu, dzięki zawartości magnezu, każdemu poprawi się humor, a smutki odejdą w cień.
  • Tort czekoladowy, przysmak dzieci i dorosłych, dostarcza organizmowi cynku i selenu , a to ponosi poziom hormonu szczęścia – serotoniny, świat po jego zjedzeniu jest weselszy i piękniejszy.
  • Makowiec, przepyszne ciasto, którego jedzenie usprawnia układ krążenia i czyni skórę piękniejszą.

Słodkie bakalijki:

 

Orzechy

Zawierają wszystko czego potrzebuje organizm, w diecie wegetariańskiej orzechy zastępują nawet mięso, dlatego ich chrupanie służy zdrowiu i dobrej kondycji

Migdały

Wzmacniają włosy i paznokcie, rozjaśniają cerę, zmniejszają stres, wyzwalają hormon szczęścia, chronią przed chorobami serca

Rodzynki

Suszone winogrona, małe i duże, z pestkami i bez, zawarte w nich cukry nie powodują tycia

Figi

Regulują pracę tarczycy, zapobiegają rozwojowi komórek rakowych, pozwalają też rzucić palenie.

Daktyle

Kiedyś uważano je za lek przeciwko przeziębieniom i bólom głowy, posiadają podobne właściwości jak aspiryna, pomagają w sprawnej pamięci.